Толерантність виховуємо з народження

Емоційні прояви агресії, жорстокі вчинки в дитячому середовищі не з’являються випадково, а є наслідком неправильного виховання, негативного впливу з боку оточення. Економічні негаразди, матеріальна скрута, відсутність стабільності все частіше штовхають дорослих до вибору фінансового благополуччя як головного життєвого пріоритету, на тлі якого втрачаються духовні зв’язки, чуйність, милосердя, толерантність у стосунках з рідними. Намагаючись придбати дорогий мобільний, брендовий одяг, «круту» іграшку, ми все частіше забуваємо, що дитині потрібні ласка та любов, ніжні обійми та поцілунки, елементарна увага. Чи не тому випадки жорстокості та агресивної поведінки серед дітей стають чим далі помітнішими та втрачають статус винятку?!

tol006 tol018

Виховувати толерантність, людяність та милосердя потрібно з народження. Роль батьків та педагогів у цьому питанні є ключовою. Протягом двох тижнів (25.11 – 09.12) у Грицівському яслах-садку центрі розвитку проходила акція «16 днів проти насильства». Вихованці закладу стали учасниками цікавих бесід, ігрових занять, мета яких – навчити розуміти свої почуття, керувати своїми емоціями, визначати, які вчинки є добрими, а які – поганими, чути та розуміти інших, пробачати та просити пробачення, спілкуватися без конфліктів. Дорослі учасники навчально-виховного процесу спілкувалися з питань витоків дитячої агресії, жорстокості, проявів насилля в сім’ях, комп’ютерної залежності, яка провокує емоційні розлади, фізичні захворювання, відхід від реального світу.

tol024 tol029

Пояснюючи дітям, що таке милосердя, чуйність, розуміння, не забуваймо, що найкращий приклад для них – наша власна поведінка!

tol038 tol041
tol042 tol043

Відповісти