Світ проти насильства

Проблема жорстокості та насильства у суспільстві завжди була і залишається значною перешкодою у формуванні гармонійного середовища для життя та розвитку особистості.

На жаль, тенденція до зростання кількості злочинів, скоєних з особливою жорстокістю, стає чимдалі очевидною. Звідки ж беруться агресивні, неврівноважені злочинці, маніяки та педофіли? – З дитинства, дитинства важкого, недолюбленого, самотнього, цинічного, бездуховного, оповитого п’яним угаром батьків.

«Все починається з дитинства» – ця символічна фраза несе в собі не лише сонячні промені, перемоги та здобутки, але й проблеми та комплекси. Чим ближчими до дітей будуть батьки, тим більше шансів у молоді отримати щасливий початок.

Боротися з насильством та жорстокістю повинні всі, адже це стосується кожного.

Саме тому у закладах освіти постійно проводяться заходи, метою яких є виховання толерантності, милосердя, розвиток уміння адекватно виражати свої почуття та емоції, володіти собою.
Дуже важливо, щоб діти вже в дошкільному віці навчилися слухати та чути інших, дружити та співпереживати, розуміти свої почуття та керувати своєю поведінкою, адекватно вивільняти свою агресію.

З 25-го листопада по 10-е грудня 2015 року у Грицівському яслах-садку центрі розвитку дитини пройшла акція «16 днів проти насильства». Вихованці закладу вчилися давати оцінку хорошим та поганим діям, знайомилися з правилами дружнього спілкування, визначали основні обов’язки сина та доньки, говорили про добро та зло, практикували адекватне вираження власних емоцій, релаксували та ділилися своїми думками.

Девіз акції – «Твори добро!»

До найцікавіших заходів, що пройшли в садочку протягом цих 16 днів, належать ігри: «Я – маленьке сонечко» (у І-й молодшій групі), «Чарівні слова» (у різновіковій групі), «Вчуся керувати собою» (для старших дошкільників), «Казки, що вчать добра» (у середній групі), «Добре чи погано» (у ІІ-й молодшій групі).

Цікавою бала зустріч психолога садочка з батьками. Мета заходу – розкрити основні витоки на наслідки дитячої агресії та жорстокості, навчити дорослих засобам профілактики та корекції цих явищ. Окрім цього було зроблено акцент і на помилках сімейного виховання. Мова йшла про насилля в сім’ї. Найбільше вразив дорослих короткометражний фільм Ролана Бикова «Я сюда больше никогда не вернусь». В центрі уваги стрічки – дитяча психіка, скалічена батьками.

Щоб не сталося подібного, дорослі мають знати, що:

причинами виникнення агресивної поведінки у дітей є:

  • самотність в родині, неприйняття з боку інших дітей;
  • складні стосунки з дорослими;
  • сварки, докори, насилля в сім’ї (фізичне, психологічне, економічне, сексуальне);
  • непослідовність батьків у вихованні дітей;
  • різні види страху (страх перед розлукою, страх втратити батьківську любов тощо);
  • надмірне захоплення телебаченням, комп’ютерними іграми, що пропагують жорстокість та насилля;
  • перевтома, стреси.

Як допомогти агресивній дитині

  1. Поважати і розуміти потребу дитини в самостійності, створювати умови для нормального розвитку її активності. Дозволити дитині бути в розумних межах незалежною.
  2. Допомагати дитині змінити ситуацію надмірного невдоволення. Потрібно блокувати напади люті або хоча б не доводити їх до критичного стану. Слід обговорювати з дитиною причини її злості.
  3. Допомогти дитині відчути, що вона не самотня в намаганнях виявити й усунути причини своєї безпорадності.
  4. Забороняючи щось, пояснювати причини цієї заборони та бути послідовним у дотриманні правил.
  5. Навчати прийнятних способів вираження гніву (стиснути – розтиснути кулачки, намалювати свій гнів, побити подушку, зайнятися активним спортом тощо).
  6. Розвивати здатність розуміти і поважати інших.
  7. Вчити брати відповідальність на себе.
  8. Встановлення гармонійних стосунків з дитиною – головне у її здоровому емоційному розвитку.

Відповісти